Verlies & rouw

Hoewel verlies, verdriet en rouw in ieders leven voorkomen, zijn het onderwerpen waar niet iedereen even makkelijk mee omgaat. Als je een ingrijpend verlies meemaakt, besef je vaak niet wat verdriet allemaal met je kan doen. Verlies kent immers vele gezichten en kan je intens verdrietig maken. Wanneer je leven stil blijft staan en je het gevoel krijgt dat je vastloopt in je verdriet kan professionele coaching je helpen om weer beweging te krijgen in jouw leven.

Mijn coaching helpt je om jouw verlies op te nemen in jouw leven. Verlies doet pijn, maar kan je juist ook sterker maken. Ik help je weer grip te krijgen op je eigen leven, zodat jij weer verder kunt. Samen gaan we op zoek naar wat jij nodig hebt om met je verdriet verder te kunnen.

Voor wie en op welke manier?

  • Heb jij te maken (gehad) met een verlies waar je (nog steeds) last van hebt?
  • Weet je niet hoe je verder moet?
  • Wordt je verdriet niet minder?
  • Draait de wereld door, maar sta jij stil?

Ik help jou je leven weer op te pakken. Ik leer je hoe je dit verlies kunt dragen, mee kunt nemen in jouw dagelijks leven. Je leert het verlies niet te verwerken, maar je leert het verlies anders vast te houden.

Voor wie

Deze coaching is niet alleen van toepassing op verlies door overlijden, maar ook bij andere verliessituaties, zoals verlies van gezondheid, werk, of toekomstperspectief. 

Aanpak

Ik werk met de methode Rouwarbeid, van prof. dr. Manu Keirse. Je leert anders omgaan met je verdriet, verlies en rouw. Je zult ervaren dat je je verlies kunt oppakken en kunt integreren in jouw leven ná het verlies. Een gemiddeld coachtraject duurt gemiddeld 5 tot 7 gesprekken.

Ben jij verdrietig, omdat je iets verdrietigs hebt meegemaakt? Dat is heel normaal.

Maar soms krijg je meer last van je verdriet en lijkt jouw situatie nog vervelender te worden. Je bent niet de enige, er zijn meer kinderen die verdrietig zijn en een beetje extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld kinderen die moeite hebben met de scheiding van hun ouders. Of kinderen die moeite hebben met een verhuizing en alle vriendjes moesten achterlaten.

Aanpak
Ik werk met de methode Wat hoort bij…?. Dit is een begeleidingsmethode voor rouw, in de vorm van een spel. Het is speciaal ontwikkeld voor kinderen en jongeren die iemand of ‘iets’ missen.

Het doel is dat jij al spelend de betekenis van een gebeurtenis stapje voor stapje – bewust of onbewust – helder krijgt. En dat je antwoorden, strategieën en krachten vindt om met jouw verlies om te gaan.

In deze kortdurende coaching richten we ons op het uiten en verwoorden van verlies. Erover praten helpt en verlicht de situatie. Daardoor wordt je vervelende gevoelens de baas. Een traject duurt gemiddeld 2 tot 5 sessies.

  • Wil je graag praten over die dierbare persoon die is overleden, maar merk je dat de mensen om je heen daar minder behoefte aan hebben?
  • Wil je eens met een onafhankelijk iemand vrijuit praten over wat je bezighoudt?
  • Voel je je schuldig? Of schaam je je ergens voor?

Aanpak

Ik werk met de Presentiemethode, waarin de beleving van het moment centraal staat. Jij kunt jouw verhaal veilig en vertrouwd met mij delen. Daardoor ervaar je meer rust en word je bevrijd van onrustige gevoelens. Verlies- en rouw ventilatiegesprekken kunnen we wekelijks of maandelijks voeren.

Voor professionals, vrijwilligers en mantelzorgers van organisaties in het sociale domein begeleid ik rouw-en verlies- contactgroepen en verzorg ik workshops rondom de thema’s verdriet, verlies en rouw. De inhoud van de workshop bestaat uit een deel  psycho-educatie en een deel praktische opdrachten, waarbij theorie en eigen ervaringen bij elkaar samenkomen.  De workshops worden ‘op maat’ aangeboden: de wens van de organisatie staat uiteraard centraal. Voorbeelden van workshops:

  • De essentie van verlies en Rouw
  • Leven met een levend verlies

Interesse? Neem contact op. Ik kom graag langs om de verschillende mogelijkheden te bespreken voor het verzorgen van een workshop of het begeleiden van een contactgroep.

Samen gaan we op zoek naar wat jou helpt om met het verdriet verder te kunnen.

Karin van Aalst

Interesse?

Ik beantwoord graag al je vragen.